Gejala Stroke, Penyebab dan Cara Pencegahan

Mengenal penyakit stroke , mulai dari gejala , penyebab dan cara pencegahan . Apa itu stroke ? Stroke adalah serangan otak yang timbulnya mendadak akibat tersumbat atau pecahnya pembuluh darah otak . Dengan kata lain penyakit stroke ini merupakan penyakit saluran darah otak ( serebrovaskuler ) yang ditandai dengan kematian rangkaian otak ( infarksi serebrum ) hal ini disebabkan keranakan adanya penyumbatan , penyempitan atau pecahnya pembuluh darah menuju otak sehingga bekalan darah dan oksigen ke otak berkurang dan menimbulkan pelbagai reaksi biokimia yang akan merosakkan atau mematikan sel - sel saraf otak .Penyebab Penyakit Stroke


Ada dua faktor yang merupakan penyebab stroke iaitu risiko perubatan dan risiko perilaku


1 . Faktor risiko perubatan

Faktor risiko perubatan yang menyebabkan atau memburukkan stroke antara lain hipertensi ( penyakit tekanan darah tinggi ) , kolesterol , arteriosklerosis ( pengerasan saluran darah ) , gangguan jantung , diabetes , riwayat stroke dalam keluarga ( faktor keturnan ) dan migrain ( sakit kepelah sebelah ) . Menurut data statistik 80 % pencetus stroke adalah hipertensi dan arteriosklerosis .


2 . Faktor risiko perilaku

Faktor risiko perilaku disebakan oleh gaya hidup dan pola makan yang tidak sihat seperti tabiat merokok , menkonsumsi minuman bersoda dan beralkohol gemar mengambil makanan segera ( fast food dan junk food ) . Faktor risiko perilaku lain adalah kurangnya aktiviti gerak / olah raga dan obesiti . Salah satu pemicunya juga adalah susasana hati yang tidak selesa seperti sering marah tanpa alasan yang jelas .


Gejala Serangan Stroke


Pada peringkat awal , masyarakat , keluarga dan setiap orang harus memperoleh maklumat yang jelas dan meyakinkan bahawa stroke adalah serangan otak yang secara sederhana mempunyai lima tanda - tanda utama yang perlu difahami dan sangat difahami . Hal ini penting agar semua orang mempunyai kewaspadaan yang tinggi terhadap bahaya serangan stroke .


Tanda - tanda utama serangan stroke :

Rasa bebal atau mati mendadak atau kehilangan rasa dan lemas pada muka , tangan atau kaki , terutamanya pada satu bahagian tubuh saja

Rasa bingung yang mendadak , sukar bercakap atau sukar mengerti

Satu mata atau kedua matamendadak kabur

Mendadak sukar berjalan , terhuyung dan kehilangan keseimbangan

Mendadak merasa pusing dan sakit kepala tanpa diketahui sebab musababnya


Selain itu harus dijelaskan pula kemungkinan munculnya tanda - tanda ikutan lain yang boleh timbul dan atau harus diwaspadai , iaitu ;

Rasa mual , panas dan sangat sering muntah - muntah

Rasa pengsan mendadak , atau merasa hilang kesedaran secara mendadak

Gejala Stroke


Cara Mencegah Penyakit Stroke


Adapun , untuk mengelakkan stroke seseorang boleh melakukan tindakan pencegahan termasuk membiasakan diri menjalani gaya hidup sihat . Berikut adalah 10 langkah yang boleh anda lakukan guna menghindarkan diri dari serangan stroke .


1 . Elakkan dan hentikan tabiat merokok

Kebiasaan ini boleh menyebabkan atherosclerosis ( pengerasan dinding pembuluh darah ) dan membuat darah anda menjadi mudah menggumpal .


2 . Jumpa tensi darah secara rutin

Tekanan darah yang tinggi boleh membuat saluran darah anda mengalami tekanan tambahan . Walaupun tidak menunjukkan gejala , ceklah tensi darah secara teratur .


3 . Kawal penyakit jantung

Kalau anda mempunyai gejala atau gangguan jantung seperti degupan yang tidak teratur atau kadar kolesterol tinggi , berhati - hatilah kerana hal itu akan meningkatkan risiko terjadinya stroke . Mintalah nasihat doktor untuk langkah terbaik .


4 . Atasi dan kendalikan stres dan kemurungan

Tekanan dan kemurungan boleh menggangu bahkan menimbulkan korban fizikal . Jika tidak diselesaikan , dua hal ini pun boleh menimbulkan problem jangka panjang .


5 . Makanlah dengan sihat

Anda mungkin sudah mendengarnya ribuan kali , namun penting artinya bila anda disiplin memakan sekurang-kurangnya lima hidangan buah dan sayuran setiap hari . Elakkan makan daging merah terlalu banyak kerana lemak jenuhnya boleh membuat pembuluh darah mengeras . Pengambilan makanan berserat dapat mengendalikan lemak dalam darah .


Dengan mengenali tentang gejala dan penyebab serta risiko stroke , diharapkan kita semua lebih waspada dan hati - hati dengan selalu menjaga kesihatan . Semoga bermanfaat .


6 . Kurangkan garam

Kerana garam akan mengikatkan tekanan darah .


7 . Pantau berat badan anda

Mempunyai badan gemuk atau obes akan meningkatkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi , penyakit jantung dan kencing manis , dan semuanya boleh mencetuskan terjadinya stroke .


8 . Berolahraga dan aktif

Melakukan aktiviti fizikal secara teratur membantu anda menurunkan tekanan darah dan mewujudkan keseimbangan lemak yang sihat dalam darah .


9 . Kurangkan alkohol

Meminum alkohol boleh menaikkan tekanan darah , oleh kerana itu mengurangkan bererti menghindarkan anda dari tekanan darah tinggi .


10 . Mencari Maklumat

Dengan mengikuti perkembangan maklumat tentang kesihatan , banyak perkara penting yang diperoleh guna mengelakkan kemungkinan atau menekan risiko stroke . Berhati - hatilah , pelbagai hormon termasuk pil dan terapi penggantian hormon HRT diduga boleh membuat darah menjadi kental dan cendrung mudah menggumpal.0 Komentar untuk "Gejala Stroke, Penyebab dan Cara Pencegahan"

Dah baca? Sudikanlah beri komen sepatah dua ya...

 
Copyright © 2015 naima afrina - All Rights Reserved
Template By Catatan Info